Senaste om fiber/bredband i Vitådalen


När Telia tidigare i år meddelade att kopparnätet skulle släckas under 2017 var det många ute på landsbygden som såg det som ett stort problem för småbyarnas överlevnad och tillväxt.

Den mest naturliga ersättaren av kopparnätet är det mycket stabilare och snabbare fibernätet, men att gräva fiber till landsbygdens alla byar är inte lönsamt för företagen. Så kvar står byborna, medan dagarna tickar ner tills att deras trådbundna internet och telefon försvinner.

Men vissa byar har tagit saken i egna händer för få fiber till orten. I den lilla byn Högsön, strax norr om Råneå, har köket i Anna Säthergrens husblivit kontor för Vitådalens alldeles egna fiberprojekt. Tillsammans med Torgny Enbom från området är hon en av de som drar i tyglarna.

– Det är jätteviktigt för landsbygden att ha bra internetuppkoppling. Ingen vill ju flytta till ett hus där det inte finns internet, idag är det som ett hus utan avlopp. Vill man att landsbygden ska överleva så måste det satsas, säger Torgny Enbom.

Målet är att få fibernät till hushållen mellan Rörbäck och Grundforshed, en sträcka på omkring sex mil. Ursprungligen tänkte Vitådalingarna gräva ner fibern på egen hand men de insåg att de inte hade tid eller kunskap nog för att genomföra det. Så istället samlar de in intresseanmälningar som de ska lämna in till Telias dotterbolag, Zitius, som i sin tur ska ge ett prisförslag till byborna.

– På fyra veckor har vi fått in 417 namn av omkring 800 boende på sträckan. Det har varit förvånansvärt svårt att nå ut till människor då vi är så utspridda, men de flesta vi pratar med skriver upp sig direkt. Till och med pensionärer som inte ens har en dator hemma ser hur viktigt det är med fiber för landsbygden och går med, säger Anna Säthergren.

Reportage i NSD 2016-10-05

Kolla också på Vitådalens facebooksida

Telia släcker kopparnätet inlägg från 30 april 2016

video

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.