Arbetsutskottet säger ja till friskola i Vitå

Ledamöterna från Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet rekommenderar Skolinspektionen att godkänna ansökan från Vitådalens skola ekonomiska förening som planerar att starta friskola i Vitå från hösten 2021. Ansökan gäller 70 platser i F-6 och 25 platser i fritidshem.

– Vi är generellt för friskolor. Luleå kommun har tjänat på att det kommer in friskolor i kommunen, vi behöver ha en konkurrens mellan de kommunala skolorna och de fristående skolorna. Kvalitén har ökat, säger Thomas Söderström (L).

– När det gäller Vitåskolan så är det ännu mer viktigt, man ska hålla vad man lovar. Vi gick till val på att även landsbygden ska ha skola, fortsätter Thomas Söderström.

Socialdemokraterna gick på förvaltningens förslag till beslut, och förlorade i arbetsutskottet.

– Vi tycker inte det ska beviljas en friskola i Vitå. Det är vårt ställningstagande som parti, den kommunala skolan är viktig utifrån jämlikhet och kvalitet, inte att skolan bedrivs utifrån ett kommersiellt syfte eller vinstsyfte, säger BUN:s ordförande Emma Engelmark (S).

Beslutet kan bli ett annat när barn- och utbildningsnämnden sammanträder den 22 april, om Socialdemokraterna får ytterligare två partier med sig för ett nej till ansökan.

– Vi har ett beslut att avslå ansökan, men inte med samma motivering som förvaltningen har lämnat. Vi vill ha en folkomröstning om skolan och sedan vill vi öppna skolan i Vitå i kommunal regi, säger Bertil Bartoldson (V), gruppledare.

Miljöpartiet har inte tagit ställning än …

Norrbottens Kuriren

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.