Bredbandsmötet 6/7 i Vitå folketshus

Sammanfattning av bredbandsmötet 6/7 i Vitå folketshus
Det var glädjande att se så många intresserade på mötet från hela älvdalen. Då kopparkabeln i vissa områden tas bort redan maj 2017 så har några börjat titta på alternativ för telefon och datakommunikation. För närvarande finns det 2 alternativ som vi kan ta ställning till, Lunet har ett och Zitius har ett.


Lunet är ett kommunalt bolag som kan tänka sig att gräva bredband sträckan Jämtöavan till Vitå för en kostnad per fastighet på 23.000-30.000 kr, det är inklusive det stöd som Luleå kommun har sökt för området.

Zitius är ett bolag som ägs av Skanova och Telia.
Zitius är villiga att förprojektera området Rörbäck till Långsel, Långtjärn, Heden, Strömsund och även området Bastusund och Småträsk. De räknar även in sommarstugeområdena. De har pratat om en anslutningskostnad runt 20.000 kr.

Mötet bestämde att låta Zitius förprojektera området för att vi ska få ett pris per fastighet, då det täcker hela älvdalen. Det innebär att vi som är intresserade av bredband kommer att få lämna intresseanmälan om någon vecka. Mer info om det kommer så fort det går att lämna anmälan.

Vad som gäller oavsett vem som till sist gräver ner fibern är att vi måste vara nog många, minst 75 % av fastigheterna måste ansluta sig. Det innebär att hela dalen måste välja samma leverantör av själva nätet för att man ska komma upp i det antalet. Ju fler desto bättre pris kan vi få. Om man inte ansluter sig nu så kommer den som vill ansluta sig senare få en mycket högre anslutningskostnad.

Information om bredbandet kommer att läggas ut på facebooksidan Vitådalen och webbsidan vitadalen.se. Affischer sätts upp på anslagstavlor. Vill man veta mer, behöver hjälp med anmälan eller vara med i bredbandsgruppen är ni välkomna att höra av er till bredbandsgruppen

BREDBANDSGRUPPEN
Anna Säthergren Högsön, Anna Eriksson Vitå, Torgny Enbom Jämtön, Andreas Hoffsten Hovlös, Anders Johansson Långsel

 

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.