Bredbandsprojekt på landsbygden hotas

I mars kom Post- och telestyrelsen (PTS) med siffror som visar att takten i den svenska bredbandsutbyggnaden sjunker, samtidigt som det är långt kvar till regeringens mål för bredbandstäckningen. På landet, utanför tätorter och småorter, är det fortfarande inte ens hälften av hushållen som har tillgång till snabbt bredband.

Och nyligen kom ett tungt slag mot alla bredbandsivrare ute i glesbygden:
Jordbruksverket meddelade att bredbandsstödet och andra projekt- och företagsstöd inom det så kallade landsbygdsprogrammet stoppas under resten av året.

Pengarna – en halv miljard kronor varav drygt 200 miljoner skulle ha gått till bredbandsprojekt – ska i stället användas för att möta det oväntat stora intresset för miljöersättningar till främst betesmarker och slåtterängar.

Utöver den halva miljarden räknar Jordbruksverket med att få tillbaka cirka 400 miljoner kronor från projekt som tidigare beviljats stöd men som inte kommer att genomföras fullt ut. Även en del av återflödet kommer från bredbandsprojekt.

TUSENTALS BERÖRDA
Beslutet har rört upp känslorna i Bredbandssverige. På Byanätsforum , som verkar för att främja bredbandsutbyggnaden på landsbygden, bedömer en kritisk Tommy Nilsson, projektledare, att “ett antal tusen” hushåll berörs, genom att bredbandsprojekt försenas.
Kuriren


Digitalt möte mellan Byanätsforum och regeringskansliet om det nya bredbandsstödet

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.