Coronaeffekten på bostadsmarknaden

Stora coronaeffekten på bostadsmarknaden – 25 procent redo att ehandla bostad. Utanför storstäderna är ännu fler beredda att e-handla en bostad.

Samtidigt är också två av tre (66 procent) säljare beredda att sköta affären på distans under den rådande coronapandemin.

– Marknaden har fått upp ögonen för fördelarna med digitala verktyg och många försäljningar kan gynnas av att sköta processen på distans. Vi kommer se en ännu större e-handel av bostäder, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuset

Aktiviteten på den svenska bostadsmarknaden har fortsatt under coronapandemin. Om än i en ny skepnad. Marknadens acceptans för digitala lösningar har skjutit i höjden på bara några månader. En av fyra personer kan nu, under rådande läge, tänka sig att köpa en bostad i Sverige digitalt. Det visar en undersökning från Mäklarhuset. Det är 35 procent fler jämfört med en tidigare mätning i april.

Dessutom är hela två av tre personer (66 procent) beredda att sälja sin bostad helt på distans, genom exempelvis digitala visningar. Det är en ökning med 47 procent sedan april. En majoritet är också beredda att värdera sin bostad digitalt
.
– Såväl fler köpare som säljare är redo att sköta sin bostadsaffär på distans. Det är en växande e-handel av bostäder. Beteendeförändringen kommer som en reaktion på coronapandemin och utvecklingen har skjutits fram flera år, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

Personer i glesbygd mer villiga att e-handla bostäder
Allra störst är viljan för digitala affärer hos personer som är utanför marknaden. Andelen som bor i hyresrätt och kan tänka sig att e-handla en bostad är 16 procent större jämfört med personer som bor i bostadsrätt. Det finns även regionala skillnader.

– De digitala verktygen fyller en viktig funktion på bostadsmarknaden utanför storstäderna…

Läs hela nyheten

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.