Information från Bredbandsgruppen

Bredbandsgruppen jobbar för att fiber i Vitådalen ska kunna bli verklighet våren 2018.
Zitius är fortfarande intresserad av att dra fiber i hela Vitådalen och de har en ansökan om stöd inne hos Länsstyrelsen för hela området. Zitius bedömning är att chanserna är goda att detta stöd ska beviljas, men för att deras stödansökan aktiveras måste Lunet frånsäga sig det stöd de redan blivit beviljade för byarna i Jämtön, Jämtöavan, Högsön och Vitå.


Bredbandsgruppen har även träffat Lunet och Luleå kommuns landsbygdsutvecklare för att diskutera bredband och stödmedel. Lunet har nu sagt sig vara intresserade av att dra fiber från Vitåfors och nedåt i Vitådalen förutsatt att de når 75%s anslutningsgrad. Däremot är de inte intresserade av att dra fiber ovanför Vitåfors eller i Heden och Långtjärn, då de inte kan få ekonomi i det. Även områden med låg anslutningsgrad kan komma att exkluderas.

Förutom att stora områden skulle lämnas utanför fibernätet så anser Bredbandsgruppen att Lunets erbjudande är sämre än Zitius erbjudande på flera punkter, bland annat ingår inte grävningen på egen mark utan det måste bekostas av fastighetsägaren och det kan naturligtvis bli väldigt kostsamt om fastigheten är stor. Det är även viss skillnad på möjliga tjänster och i möjligheten till flexibla abonnemang, även det till fördel för Zitius.

Bredbandsgruppen har avrått Lunet från att i nuläget gå ut med ett erbjudande i Vitådalen eftersom Bredbandsgruppens anser att det bara skulle försena projektet. Bredbandsgruppen fortsätter att hålla kontakt med Zitius, Lunet och Luleå kommun.
Har ni frågor så är ni välkomna att kontakta oss direkt.

Bredbandsgruppen

Mera om Bredbandsgrupppen

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.