Kalkylerna spricker – bromsa Framtidens skola

Beslutsunderlagen till Framtidens skola håller inte och kostnaderna drar iväg. Nu kräver flera oppositionspartier att processen måste bromsas.

– Socialdemokraterna har nu erkänt att det blivit grova fel i underlagen. Då går det inte att bara trumma på utan vi måste försäkra oss om hur det ser ut, säger Centerns gruppledare Carola Lidén.

Samverkan Luleå (C, KD, L och SJVP) anser att kostnader för kommande strukturförändringar inom Framtidens skola måste utredas.

– Stoppa allt till efter folkomröstningen. Det handlar ju inte om små differenser. Underlagen tycks mer eller mindre vara kvalificerade gissningar, säger Samuel Ek (KD), gruppledare.

Debatten tog fart på kommunfullmäktige efter en interpellation. Arne Nykänen (C) ville att kommunalrådet Lenita Ericson (S) skulle redogöra för hur kostnaderna förändrats i förhållande till de beslutsunderlag som tidigare presenterats, när det gäller ombyggnationerna av Hemängskolan och Kläppenskolan i Sunderbyn, samt Bergets förskola på Skurholmen.

Av Ericsons svar framkom att investeringskostnaderna i Sunderbyn blev 83 miljoner i stället för kalkylerade 61 miljoner. Och att ombyggnationen av Bergets förskola slutade i att en helt ny förskola behövde byggas, vilket innebar att kostnaden blev 34 miljoner i stället för sex miljoner.

Vidare har den årliga hyreskostnaden i Sunderbyn ökat med cirka tre miljoner […]

Norrbottens Kuriren

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.