Klart med folkomröstning om skolan

Det blir en folkomröstning om skolan i Luleå. Socialdemokraterna har bestämt sig för att föregå en namninsamling och i stället ta beslutet i kommunfullmäktige.

Norrbottens Media har uppgifterna från flera olika källor. Men några kommentarer från Socialdemokraterna blir det inte. Kommunalrådet Niklas Nordström ber att få återkomma i frågan på torsdag.

Efter det senaste beslutet om skolnedläggningar i barn- och utbildningsnämnden deklarerade nätverket Hela kommunen ska leva och lära att man skulle överklaga beslutet och ta initiativ till en namninsamling för att söka stöd för en folkomröstning.

Det krävs tio procent av den röstberättigade befolkningen. 2016 samlade nätverket in 8000 röster, vilket räckte mer än väl. Då blev det dock ingen omröstning, eftersom mer än två tredjedelar av fullmäktige röstade nej (S, M och LPO).

Nu är det dock en annan mandatfördelning. Sannolikheten att en folkomröstning stoppas är mycket liten.

Det är också det som gjort att S själva tar beslutet. Partiledningen bedömer att det hur som helst blir av och då vill man hellre föregå detta och styra processen själv, enligt källor […]

Läs hela nyheten på Norrbottens Kuriren

Lämna en kommentar