Luleå toppar säljligan


De senaste fyra åren har tillgångar för nära 52 miljarder sålts, mest av allt bostäder. Storsäljare är
S-styrda kommuner i norr och M-styrda runt Stockholm.

I topp hittas Luleå. Norrbottens största kommun har i två omgångar sålt 3 292 bostäder i stora affärer med Rikshem och Nordhalla, plus en affär med främst äldreboenden tillsammans med Hemsö. Total försäljning 2,8 miljarder kronor. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Nordström (S) har gått i täten för strategin, som minskat allmännyttans del av hyresbeståndet från 70 till under 50 procent.

– Luleborna krävde att vi skulle få fart på bostadsbyggandet. Det går inte lufsa på som vi gjorde, och vi hade inte resurserna att öka takten själva, säger han.

I Rikshem och Nordhalla fick Luleå in nya aktörer på bostadsmarknaden, som i och med affärerna lovar att bygga mer. Krav i samma storleksordning låg sedan tidigare på kommunala Lulebo, menar kritikerna, men nu finns det fler som ska dra bygglasset. 2000 nya bostäder har byggts sista fyra åren.

– Jättestort i vår miljö, säger kommunalrådet.

Affärerna har diskuterats intensivt i Luleå, såväl hur som att de gjordes. Efter beslut nyligen om ägarutdelning på 400 miljoner kronor från Lulebo för att finansiera badhus och centrumutveckling sade rubriken i lokaltidningen att kommunen ”vittjade” Lulebo.

Niklas Nordström säger att luleborna, inte hyresgästerna, äger Lulebo. Han påpekar att tre mål uppnåtts: ökat bostadsbyggande, förstärkt ekonomi i Lulebo och förbättrade ekonomiska förutsättningar i kommunen för framtida investeringar. Att det inte ses som urtypisk norrbottnisk S-politik tar han lätt på…
Dagens samhälle

Lämna en kommentar