Miljarder till jordbruk och landsbygd

Regeringen vill öka stödet till det svenska jordbruket med en halv miljard kronor per år från 2023 till 2027. Satsningen, som även inkluderar EU-medel, kommer då att uppgå till 5,7 miljarder per år, totalt 28,5 miljarder kronor, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Det blir även en satsning på fler veterinärer samt mer pengar till jägarna för att hantera vildsvinsstammen.
”Vi fortsätter också att bekämpa de problem och sjukdomar vi ser i våra skogar”, säger Baylan.

Regeringen föreslår även en utökad klimatpremie för att främja innovation när det gäller arbetsmaskiner, bland annat inom jordbruket. ”Vi avsätter ytterligare tio miljoner kronor för att dessa arbetsmaskiner ska kunna ställas om”, säger han. En levande landsbygd ska också främjas, enligt Baylan.

Stöd för att främja dagligvarubutiker på landsbygden får 35 miljoner kronor per år. Det blir även ett stöd för att utveckla företagsklimatet i gles- och landsbygdskommuner, på 70 miljoner kronor. Regeringen föreslår också pengar till bensinmackar och lanthandlare, för att upprätthålla nätverket av drivmedelsstationer på landsbygden.
”Det handlar om ytterligare 75 miljoner kronor för 2022 och samma belopp för 2023”, säger näringsministern.

Besöksnäringen föreslås också få 80 miljoner kronor, dessutom blir det 20 miljoner till till Visit Sweden.
”Sammantaget väldigt många miljarder. Vi tror att det här det absolut bästa för hela vårt land”, säger Ibrahim Baylan.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterar samtidigt budgetsatsningar inom transportsektorn.
Det blir bland annat förlängt och förstärkt stöd till regionala beredskapsflygplatser, för att säkra patienttransporter och en bra flyginfrastruktur. ”Det är över 40 miljoner kronor vi nu skjuter till”, säger Eneroth.

Även vägnätet får nya pengar, enligt förslaget, ovanpå infrastrukturpropositionen. Det handlar om nästan en miljard kronor för att förbättra vägarna på landsbygden. ”Totalt innebär detta att vi de kommande åren kommer att lägga drygt 15 miljarder kronor på vägunderhåll.”

Det blir även en halv miljard per år till bredbandsutbyggnad från 2022.

Eneroth vill utöver detta stärka stödet till kommuner som tagit emot många flyktingar med 200 miljoner kronor per år.
”Det är kommuner som Östra Göinge, Avesta, det är Filipstad”, säger han.

DI.se

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies. 

Hide picture