NÄR SKOLAN I HÖGSÖN STÄNGDES

Bildkälla: Luleå kommuns stadsarkiv Fotograf: okänd
Publicerat i NK 1965-06-02.
De gamla byskolorna slår igen sina portar definitivt en efter en. Skolstyrelsen i Råneå har nu beslutat att Högsö skola måste dras in på grund av minskat elavtal.

Nyinskrivningar i hela kommunen är förresten endast 82 i år. Skolformen i Högsön är B 2, det betyder att klasserna i skolan, 3:an, 4:an, 5:an och 6:an har samma lärare och klassrum.

Under det gångna året har det faktiskt inte funnits någon tredje klass. Då det inte finns några barn av den ”årgången” i Högsön.

Klasserna ett och två har sedan tidigare gått i Vitå skola. När portarna nästa onsdag stängs för gott har skolan alltså tjänat undervisningsväsendet i 67 år.

Vemodigt känns det naturligtvis, inte minst för byborna.
Det särskilda liv som en skola ger en bygd, där avfolkningen är ett obestridligt faktum, kommer nu också att försvinna. Men det kan inte hjälpas. Nästa termin skulle endast tolv elever ha suttit i skolbänkarna och det är alldeles för litet.

Sedan år 1898 har skolhuset i Högsön tjänat undervisningsväsendet. Nu skall portarna stängas för gott. Mest sörjer nog eleverna den härliga omgivningen med orörd natur och en stor bollplan där grabbarna håller till så här års.

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies. 

Hide picture