Nu trendar ödehus

Kanske Karin Torstensson har lösningen på bostadsbristen på landsbygden? Hon letade upp alla tomma hus i byarna i Falkenberg! Hon jobbar som landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun i Halland och brinner för att fler ska kunna flytta till landsbygden.

– Intresset är jättestort, det är så många som vill flytta till landet och byarna här. Problemet har varit att hitta bostäder, förklarar Karin Torstensson.

Kartlade alla tomma hus
Samtidigt visste hon att många hus stod tomma och igenbommade runt om i kommunen. Så hon fick idén om göra en kartläggning av alla ”lediga” hus.

– Vi tog fram uppgifter om alla hus som passade in på två kriterier: Ingen person var folkbokförd där och det fanns vatten och avlopp, berättar hon.

Totalt hittade hon 1 300 tomma hus och beslöt sig för att kontakta ägarna till dem – på ett kul och smart sätt.

– Vi gjorde vykort med mitt foto på och en personlig hälsning för att väcka deras intresse. Många vet inte att trycket efter bostäder på landsbygden är så stort, säger Karin.

Gensvaret blev stort. Mängder av husägare hörde av sig och berättade ibland gripande historier om släktgårdar och andra hus som blivit stående tomma, på grund av arvstvister, sjukdom med mera. Rätt många av husen föll bort då de är fritidshus, som används under sommaren. Men vykortskampanjen gav ändå tillräckligt många ”napp” och fastighetsägare fortsätter att höra av sig.

– Ja, den har redan frigjort 30-35 hus till människor som vill flytta ut på landet här. Det är ju fantastiskt – det kan innebära att en byskola eller lanthandel kan räddas kvar, säger Karin Torstensson entusiastiskt

Bor själv i inlandet
Hon är själv bosatt på landsbygden, i Falkenbergs inland. Hon köpte först ett ”ruckel” för att rusta upp det och driva bed och breakfast där.

Sen kom erbjudandet om drömjobbet som landsbygdsutvecklare som hon bara var tvungen att tacka ja till.
– Men jag rustade färdigt huset ändå och sen tog min mamma över och driver bed och breakfast. För det var hennes dröm också, berättar hon.

Drömmen om landet
Just drömmen om att leva och bo på landsbygden är central för Karin Torstensson. Hon och en kollega driver projektet Lev din dröm FBG som även uppmuntrar företagare att ta steget ut till landsbygden.

– Vi gjorde bland annat en julkalender med korta videosnuttar med företagare som flyttat ut på landsbygden. Även mer otraditionella landsbygdsföretagare som jurist och trädgårdsdesigner, säger hon.

Fler kommuner kartlägger ödehus
Svenska husen som övergavs – här är 11 mystiska ödehus

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.