Varför lyssnar inte Luleå kommun?

Insändare i NK 29-12 2020
Den 8 november var det folkomröstning om skolan i Luleå kommun, med ett mycket tydligt valresultat. Den styrande majoriteten S och M, mot övriga 9 partier och ett opolitiskt Folkinitiativ.

Det segrande Folkinitiativets alternativ löd enligt följande: “Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar, samt värna levande byar och stadsdelar. I planen ska redan genomförda nedläggningar utvärderas och återställas där det är efterfrågat och möjligt.”

Visst folkomröstningen var bara rådgivande, men med ett valresultat på 91 procent borde det finnas självinsikt vad som bör göras, d.v.s. följa Folkinitiativets förslag. Istället började man försöka hitta bortförklaringar, som att deras eget alternativ som dom själv tagit fram var för otydligt.

Varför inte bara då haft ja eller nej på alt 1, hur otydligt hade det varit?

Mindre än två veckor efter valet klargjorde S och M hur valresultatet skulle behandlas. En konsult skulle köpas in för säkert någon miljon. Säkert ett beställningsjobb till någon som kan lämna efterfrågade och välvilliga svar som legitimerar den redan inslagna vägen, m.a.o. ett spel för galleriet.

Den där dialogen med skolpersonal, barn och föräldrar är det nog bara att glömma. För sakens skull kanske lite skendialoger då ……

Ett nytt kommunalråd, men troligen samma hjulspår kan inte sluta mer än på ett sätt, ännu djupare ned i diket. Dessutom tro inte folket glömmer en sådan maktfullkomlighet, det kommer att bli riktigt obehagligt att se nästa valresultat.

Gunnar Andersson, Vitå

Lämna en kommentar

Webbplatsen använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare godkänner du användandet av cookies.