Inventering av ödehus

Har du ett hus som du inte längre har möjlighet att ge lite kärlek och omtanke till så kanske det kan bli någon annans framtidsdröm?

Inventering av ödehus i Råne och Vitå älvdalar – Växa tillsammans
På landsbygden i Luleå kommun finns hus som ingen bor i, samtidigt som många är nyfikna på ett liv på landet. Ödehusprojektet Växa tillsammans vill möjliggöra ett liv på landet för fler – för landsbygder fulla av liv och glädje.

Råne och Vitå älvdalar sträcker sig från de norra delarna av Luleå kommun och in i Bodens kommun. I dag är det många hus som står tomma, samtidigt som många vill bosätta sig i byarna runt älvdalarna. Därför har Luleå kommun, Bodens kommun och RÅEK (Råne älvdalsrådet i Gunnarsbyns församling ekonomiska förening) startat det kommunöverskridande projektet Växa tillsammans, med målet att fler hus ska komma till användning.

Växa tillsammans II

Hösten 2021 skickades en ansökan in till Spira Mare om ytterligare medel för att fortsätta projektet och aktivera husen. Nu har Jordbruksverket godkänt ansökan och projekets andra del har startat.

Växa tillsammans II pågår under 16 månader med start i november 2022. Målet är att fastigheter ska ha lagts ut till försäljning, uthyrning eller börjat renoveras innan projekttidens slut.

Till projektet hör också Kommunikation och utveckling av en digital portal som ska integreras i kommunernas befintliga inflyttningsservice.

Kontakta oss

Vår uppgift är inte att agera mäklare, men vi förmedlar gärna kontakter och finns som stöd.
Välkommen att kontakta oss

Marja-Leena Tallus Johansson, projektledare Luleå kommun
marja-leena.tallus.johansson@lulea.se
(växel): 0920–45 30 00

Jenny Engström, projektledare Bodens kommun
jenny@raek.nu
0924-213 59

video
play-rounded-outline
Egen gård på landsbygden
I den norra delen av kommunen ligger många av våra mysigaste byar. Här kan du flanera i timmar bland de många välbevarade Norrbottensgårdarna – alla vackert belägna tätt intill älven. I Råneå finns allt du behöver, såsom livsmedelsbutiker, hälsocentral, idrottsplatser, badhus med mera. Sommarna bjuder både på otaliga loppisrundor och den populära Vitå rockfest, en 12 timmar lång hårdrocksfestival.
Flytta till Luleå