Inventering av ödehus

Har du ett hus som du inte längre har möjlighet att ge lite kärlek och omtanke till så kanske det kan bli någon annans framtidsdröm?

I Råne och Vitå älvdal finns drygt 550 hus som står tomma, enligt en inventering som utfördes 2021. Nu kan ödehusen få nytt liv. Bodens kommun har beviljats medel för att fortsätta projektet och aktivera husen tillsammans med lokala krafter och Luleå kommun.

I det kommunöverskridande projektet Växa tillsammans har Bodens kommun, medborgarkontoret Råneå, Luleå kommun och RÅEK (Råne älvdalsrådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening) utfört en inventering av ödehus i byarna i Råne och Vitå älvdal under 2021. Resultatet blev att drygt 550 obebodda hus i varierande skick identifierades.

Kontakta oss

Vår uppgift är inte att agera mäklare, men vi förmedlar gärna kontakter och finns som stöd. Välkommen att kontakta oss på:

Marja-Leena Tallus Johansson, projektledare Luleå kommun
marja-leena.tallus.johansson@lulea.se
Telefonnummer (växel): 0920–45 30 00

Jenny Engström, projektledare Bodens kommun
jenny@raek.nu
Telefonnummer: 0924-213 59

video
play-rounded-outline
Hösten 2021 skickade Bodens kommun in en ansökan till Spira Mare om ytterligare medel för att fortsätta projektet och aktivera husen. Nu har Jordbruksverket godkänt ansökan och kommunen får en dryg miljon till nästa steg, Växa tillsammans II.

– Det är ju fantastiskt roligt! Den stora grejen är att Boden och Luleå gör den här stora satsningen över kommungränsen och gör det tillsammans så att det blir en gemensam lösning. Vi har ju en enorm efterfrågan på hus och tomter, säger Jenny Engström, verksamhetsledare på RÅEK och Marja-Leena Tallus Johansson Luleå Kommun, som arbetat med inventeringen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer