Så behåller du hemmet varmt i vinterkylan

Vårt Luleå frågade Caroline Forsberg, energirådgivare på Luleå kommun, om lite tips och trix för hur Luleåborna kan behålla sitt hem varmt nästa gång det är kallare än normalt.

– Mitt första tips är att ta på ett extra lager kläder och varma tofflor. Sedan kan man också rulla ihop filtar och lägga på trösklar och fönsterbrädor där det drar. Vädra kort och intensivt och stänga tilluftsventiler under den kallaste perioden är andra tips, säger Forsberg och fortsätter:

– Bor du hus så kan det vid sträng kyla vara bra att vara återhållsam med varmvatten så att värmesystemet kan använda energin till enbart uppvärmning. Det är extra viktigt om man har värmepump som värmekälla.

Tips från Caroline Forsberg och Luleå kommun på saker du kan göra för att behålla värmen i hemmet:
Se till så att det inte står möbler eller hänger gardiner framför elementen. Luften behöver kunna cirkulera för att värma ditt hem.
Häng upp gardiner eller filtar för fönstren och innanför dörrar nattetid för att minska värmeläckaget. Har du persienner fäll ned dem på natten.
Stäng dörrar till rum som inte används så blir volymen som ska värmas upp mindre.
Se till så att det finns väl fungerande tätningslister i dörrar och fönster.
Lägg mattor överallt på golvet, särskilt längs ytterväggar.
Använder du hushållsapparater som alstrar värme, som till exempel ugnen vid matlagning eller torktumlaren efter tvätt, låt luckor och dörrar stå öppna efteråt för att låta värmen sprida sig.
Tänd levande ljus och värmeljus.
Sov i sovsäck under täcket om det är väldigt svalt i sovrummet.

Fortsätt läsa …

Lämna en kommentar