Rörbäck
Vitådalen
Rikti dokkas
Stor krokberget
Hovlössjön
Storabron Vitåfors
9
Vitåfjärden
Högsön
Jämtön
Jämtöavan
Rörbäck
Vitåfjärden
previous arrow
next arrow

Världsstjärna hyllar klätterklippan utanför Niemisel

Hon är en några få personer som lyckats ta sig uppför en klippvägg som betraktas som en av världens tuffaste. Efter att Matilda Söderlund klarat den svåraste leden på Snipen utanför Niemisel, konstaterar hon: ”Sveriges bästa klätterklippa.”

Det är inte vem som helst som utdelar toppbetyget om klippan utanför Niemisel. Matilda Söderlund är i dag en av de riktigt stora stjärnorna inom klättringssporten. Den 31-åriga stockholmaren blev bland annat den första nordiska kvinnan att klättra en led med den franska graderingen 9A, vilket är tuffast möjliga. Det skedde hösten 2019.

Vad tror du klättringen på Snipen kan betyda för trakten här uppe?

– Jag tror att den definitivt sätter Niemisel på kartan. Klättringen är hur bra som helst. Jag tycker det är Sveriges bästa klätterklippa. Det hade varit fint att kunna bidra med lite uppmärksamhet till den. Det är också otroligt vackert med den norrländska naturen. Det ligger så jättefint vid älven. Man kan gå ner och bada och basta och så där.

Kuriren

Lämna en kommentar