Nära nedläggning – nu får Luleåbyns förening pris

Prästholms byahusförening var nära att läggas ned. Ett år senare får den utmärkelsen Årets bygdegårdsförening.

– Att vi får ta emot utmärkelsen årets bygdegårdsförening är världens bästa kvitto på att det vi gör är rätt och att vi går åt rätt håll. Det är bränsle till alla de här otroliga människorna som sitter i styrelsen och alla som hjälper till, säger Emilia Thomtén, ordförande i Prästholms byahusförening, i ett pressmeddelande.

För ett år sedan drogs föreningen med diverse problem: sviktande engagemang, en fastighet som hade underhållsbehov och svag ekonomi. Som lök på laxen kom föreläggande om att avloppet måste åtgärdas, en kostnad på 150 000.

Stora salen som rymmer 80 sittande gäster.

– Vi ställdes inför ett vägval och valde att satsa eftersom byahuset är så centralt i vår by. Vi har ingen annan service. Det är i byahuset vi skapar sammanhang och gemenskap för såväl gammal som ung, säger Emilia Thomtén.

Med hjälp av ett investeringsbidrag från kommunen och olika aktiviteter lyfte ekonomin.

Juryns ordförande, Anders Karlsson:

– Prästholms byahusförening har verkligen gjort en fantastisk resa där den med stort engagemang och många ideella krafter vänt en negativ utveckling. Föreningen är en inspirationskälla och ett föredöme som visar att det med enkla medel går att göra stor skillnad i bygden och för samhället i stort.

Läs mera …

Lämna en kommentar